Nikaragua San Juan del Río Coco - zrnková káva, 250 g
Kód: 8166Detailní popis produktu
Nikaragua San Juan del Río Coco - zrnková káva, 250 g
Vulkanická půda v kolumbijském pohoří dává místní kávě výtečnou chuť. První kávovníky přinesl do Kolumbie jistý duchovní z Malých Antil přes Venezuelu. Dnes je Kolumbie druhým největším producentem kávy na světě.
O kávě
Chuť: Cukrovinky, mléčná čokoláda, lískový oříšek, nízká acidita
O kávě Nikaragua San Juan del Río Coco
Pro své členy se UCA San Juan stará o kontrolu kvality, technickou pomoc a produktové školení, skladování, certifikaci a marketing. Konsolidací výroby osmi malých členských družstev se svaz snáze dostává na mezinárodní trh. To mu poskytuje přístup k vyšším cenám a kontrole kvality.
Všechna členská družstva svazu UCA San Juan jsou certifikována jako organická a „Fairtrade“ (spravedlivý obchod). Při produkci kávy dodržují zákonné podmínky práce a snaží se omezit dopad na životní prostředí. Díky ručnímu vytrhávání plevele 3krát ročně a aplikaci organických pesticidů, jako je sádra, udržují pod kontrolou choroby kávovníků a hmyz.
Sklizeň a zpracování
Velikost členských družstev se liší. V průměru každá rodinná farma pěstuje kávu a další plodiny, jako jsou fazole, na 5 hektarech půdy. Většinu práce vykonávají členové rodiny. Pouze při vrcholící sklizni mohou potřebovat další pomocníky, aby byly všechny kávové třešně sklizeny v pravý okamžik zralosti. Asi polovina družstev má svá zpracovatelské zařízení. Ta dále pronajímají sousedům, kteří nemají vlastní.
Na farmě probíhá několik kontrol kvality. Je to kontrola kvality zralých kávových třešní, oddělení vadných a nezralých zrn pomocí flotace a kontrola kvality vlhké pergamenové kávy. Počáteční sušení se provádí na farmě. Během tohoto kroku farmáři odstraňují další vadné plody. Vzhledem k tomu, že relativní vlhkost v oblastech pěstování kávy je příliš vysoká na to, aby pergamenová káva mohla řádně vyschnout, odvážejí kávu do San Juan del Rio Coco.
To je místo, kde má UCA San Juan své zařízení pro sušení a kontrolu kvality. Svaz stanoví limity pro vlhkost pergamenové kávy pro výkup od farmářů. Dodávání kávy s příliš vysokou vlhkostí nebo vadami má za následek nižší nákupní cenu.
Finální sušení probíhá na velkém dvoře v UCA San Juan. Každý lot má značku sledovatelnosti, aby se dalo zjistit, ze kterého družstva pochází. Také ve skladu má každý lot značku odkazující na kvalitu a zdroj. Po usušení provedou kontroloři kvality poprvé degustaci chuti a vůně uvařeného šálku kávy, tzv. „cupping“. V tomto okamžiku mohou stále odmítnout jakoukoli kávu, ve které se objevila chuť plísně. Když si káva odpočine, provedou další degustaci a rozhodnou, do jaké kategorie kvality bude káva zařazena.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva |
---|---|
Druh: | 100% arabica |
Země původu: | Nikaragua |
Kyselost: | nízká |
Odrůda: | Catuai, Cattura, Pacas |
Stupeň pražení: | 3 - středně Intenzivní |