Jemný kostní porcelán Fine Bone China pro všední dny i výjimečné chvíle

Fine Bone China

Narazili jste na označení porcelánu Fine Bone China a nejste si jistí, co to znamená? Hledáte skutečně nevšední dárek? Kostní porcelán patří ke speciálním produktům čajového nádobí. Prozradíme vám, jak vznikl, v čem spočívá jeho kouzlo i jak jej zaručeně poznáte od běžně dostupného porcelánu.  

 

 Kostní porcelán vyniká odolností a nevšedním vzhledem

Fine Bone China je tzv. měkký porcelán, pro který je charakteristická zářivá bělost, lehkost, vysoká pevnost a průhlednost. Základním materiálem pro jeho výrobu je kostní moučka, jíl, kaolín a živcové písky. Nepochází z Číny, jak by název mohl napovídat, a to i přesto, že je Čína nerozlučně spjata s historií porcelánu. 

 Evropská odnož, která předčila asijský originál

Nejstarší nálezy předchůdce dnes známého porcelánu byly nalezeny v Číně v období roku 700 př. n. l. Do Evropy se však porcelánové nádobí dostalo až okolo roku 1290, kdy ho ze svých cest dovezl italský cestovatel Marco Polo. Čínský porcelán svou originalitou tehdejší evropskou společnost doslova uchvátil. Tolik se lišil od běžně používaného stolního nádobí, že si jej evropská smetánka okamžitě zamilovala. Porcelán se tak v Evropě stal velice rychle luxusním zbožím. A protože se porcelánové nádobí dováželo pouze z Číny, brzy se mu začalo zkráceně říkat „čína“.

V průběhu následujících století se mnozí evropští výrobci předháněli v napodobování čínského originálu. Snažili se vytvořit jemný a průhledný porcelán. Jen málokdo se však přiblížil čínskému výrobnímu tajemství. Až v roce 1748 přišel Thomas Frey ve Velké Británii s nápadem přidat do výrobní směsi kostní popel ze skotu. A právě tehdy se začala psát historie tzv. kostního porcelánu.

 Bone China doménou Anglie

Slávu kostnímu porcelánu však nepřinesl Thomas Frey, ale až Josiah Spode, který Freyovu technologii upravil a pustil se do velkovýroby tohoto nového druhu výrobku. Lidé si jej okamžitě zamilovali. Další dvě stovky let se vyráběl kostní porcelán pouze v Británii, a tak se mu začalo přezdívat „anglický porcelán“.

Dnes se již kostní porcelán vyrábí kromě Velké Británie také ve Spojených státech, v Japonsku, Německu a mnoha dalších zemích po celém světě.

 

Fine Bone China

 

 Tajemství výroby luxusního nádobí Fine Bone China

Nejlepší kostní porcelán obsahuje až 50 % kostní moučky. Vypaluje se nadvakrát, nejprve při teplotě okolo 1250 °C, podruhé při teplotě o něco nižší (okolo 1150 °C). Pokud je na výrobku z kostního porcelánu nějaké zdobení, může navíc projít dokonce ještě několika dalšími procesy vypalování.

Skvělou zprávou pro všechny, kterým záleží na jejich zdraví, je fakt, že při výrobě se nepoužívá olovo, rtuť ani žádné další toxické a zdraví závadné látky.

 Kostní porcelán je kvalitnější než běžný porcelán

Z kostního nádobí, kterému se říká Fine Bone China nebo jen Bone China, se nejčastěji vyrábí soupravy hrnků, šálků a podšálků, čajové soupravy a kávové soupravy, konvičky, talíře a další nádobí.

Výrobky z kostního porcelánu jsou proslulé svými výjimečnými vlastnostmi, díky kterým se jim běžně používaný porcelán nemůže vyrovnat. Kostní popel přidávaný do výrobní směsi totiž dokáže dodat porcelánu nevšední barevný odstín a průhlednost. Keramické výrobky Fine Bone China jsou také výrazně lehčí než běžná keramika. A co je nejzajímavější, přestože kostní porcelán působí křehce, ve skutečnosti jde o nejpevnější porcelán na trhu.

Fine Bone China porcelán je tak odolný vůči rychlému opotřebení, a je skvělou volbou pro všechny, kdo si potrpí na dlouhotrvající perfektní vzhled nádobí. Kromě toho vás jistě potěší, že povrch nádobí z kostního porcelánu je po dvojím vypalování příjemně hladký, a tak se v něm neusazuje nepřiměřené množství nečistot a nádobí se snadno umývá.

 

Bone China

 

 Není China jako Bone China

Jak jsme již zmínili, pro jemný kostní porcelán se běžně používají dvě označení – Bone China nebo Fine Bone China. Jde o zcela totožné produkty, které jsou odvozeny od slova „bone“, které v češtině znamená „kost“, a slova „china“, které je zaužívanou náhražkou slova „porcelán“. Pokud slovo „bone“ v názvu nádobí chybí, o luxusní produkt z kostní moučky se nejedná.

Označení porcelánu však může být pro mnohé matoucí. Na trhu totiž existují i produkty označené jako Fine China“. Ve skutečnosti jde ale o zcela běžný porcelán. Mohli byste tak dojít k mylnému závěru, že jde právě o prémiový produkt, za který se vyplatí si připlatit.

 Fine Bone China se liší barvou a průhledností

Pokud proto toužíte po originálním kostním porcelánu, buďte při výběru produktů všímaví. K jedněm z nejznámějších dovozců kvalitního kostního porcelánu na našem trhu patří například německá firma TeaLogic. V našem e-shopu najdete širokou nabídku výrobků z kolekce právě této značky.

Všeobecně lze říct, že kostní porcelán mívá díky přidání kostní moučky teplou mléčnou barvu, zatímco běžný porcelán je světlejší. Porcelán Fine Bone China navíc poznáte podle nižší váhy a vyšší odolnosti. A pokud si stále ještě nebudete jistí, výrobek jaké kvality držíte v ruce, stačí nádobí podržet proti světlu. Nádobí z jemného kostního porcelánu totiž bude na rozdíl od běžně prodávaného porcelánu lehce průsvitné.

 

Fine Bone China

 

 Pro který druh porcelánu byste se měli rozhodnout

Co je to Fine Bone China už tedy víte. Pro jaký druh porcelánového nádobí byste se ale měli rozhodnout právě vy? Na tuto otázku neexistuje univerzální odpověď. Pokud se poohlížíte po kvalitním stolním nádobí, které předčí ostatní výrobky svým vzhledem i odolností, je pro vás kostní porcelán bezpochyby tou nejlepší volbou. Fine Bone China je symbolem luxusu a zdravotně nezávadného nádobí. To se však do značné míry odráží i v jeho ceně. Vše ostatní už je otázkou osobních preferencí a vkusu.

Ať už se však chystáte pořídit si běžné porcelánové nádobí, nebo kvalitní nádobí z kostního porcelánu, v každém případě vám přejeme, abyste byli se svým výběrem spokojení, nádobí vám sloužilo po mnoho dalších let a stalo se nevšední ozdobou vaší domácnosti.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.