Čajové a kávové nádobí aneb Když na způsobu servírování záleží

enya hrnek

Hrnky a hrníčky, sítka, dózy a konvičky, ale také lžičky, talířky, tácky a podšálky. Soupravy pro servírování čaje a kávy zahrnují spoustu nádobí. Také se v něm někdy ztrácíte? Přinášíme vám jednoduchý přehled, jak servírovat vynikající kávu a čaj přesně tak, jak si zaslouží. 


Stejně jako nelze říct, zda je lepší východní či západní postup přípravy čaje, neexistuje ani jediná správná cesta, jak čaj servírovat. Platí však, že spojením některých druhů čaje s konkrétním nádobím dosáhnete odlišné vůně a chuti. A to samozřejmě platí nejen o čaji, ale také o kávě nebo čokoládě. 

 Materiál – rozhodnutí číslo jedna

Nic vás nenaladí tak dobře jako plný hrnek vynikajícího horkého nápoje. Jenže… Není hrnek jako hrnek. Jaký byste měli použít? A z jaké konvičky byste ho měli nalévat?

Kromě samotného designu by měla váš výběr ovlivnit i praktická stránka věci. Například pokud chcete vidět barvu čaje nebo to, jak se čajové lístky v konvičce pomalu rozvíjejí, oceníte nádobí ze skla. Možná vás ale odradí náročnost jeho údržby. Aby vám totiž skleněné nádobí nedělalo ostudu, mělo by být vždy dokonale umyté.

Materiál, ze kterého jsou hrníček a konvička vyrobeny, navíc může do značné míry ovlivnit chuť nápoje. To platí především u keramických neglazovaných a litinových šálků, které jsou pro servírování čaje v mnoha zemích typické. Pokud proto rádi střídáte chutě, měli byste volit raději jiný materiál šálku, nebo mít pro každý druh čaje či kávy připraveno samostatné nádobí.

Svou roli hraje i to, zda budete chtít nádobí umývat v myčce. Litina a keramika se s chemií používanou v tabletách do myčky moc nekamarádí. Nádobí z ostatních materiálů je obvykle možné v myčce mýt. Vždy ale záleží, zda je tomu konkrétní kousek přizpůsoben.  

 

hedda

 

Hrnky a šálky

Nejspíš už tedy víte, jaký materiál je právě pro vás ten pravý. Při prostudování nabídky e-shopu s čajovým a kávovým nádobím ale možná narazíte na další problém: Jaký hrnek byste si měli přesně vybrat? Maličký, střední nebo velký? S ouškem, nebo bez ouška? S podšálkem, nebo bez podšálku? Se sítkem, nebo bez sítka?

Pro přípravu čaje a kávy existují v různých zemích a kulturách různá pravidla. V našich končinách se názory na optimální velikost šálku či hrníčku mnohdy různí. Nenechte se proto příliš ovlivnit pohledem ostatních a zvolte si přesně takový hrníček, jaký bude vyhovovat vašim potřebám. Navést vás ke správné volbě mohou odpovědi na následující otázky:

  • Kolik čaje či kávy najednou vypijete?
  • Pro kolik lidí a při jaké příležitosti nápoj obvykle připravujete?
  • Chystáte se pít velké množství obyčejnějšího čaje, nebo si chcete vychutnávat vzácný a drahý nápoj, který je lepší upíjet po troškách?

Vše ostatní opět záleží na vašich preferencích. Někomu imponuje zajímavý vzhled šálku bez ouška, pro jiného je zase mnohem důležitější pohodlí při manipulaci. Rozhodující roli mnohdy hraje i materiál a váha hrníčku. 

 

Guan

 

Dokonalá konvička pro přípravu čaje

Čajová konvička dokáže proměnit obyčejné pití čaje v hotový čajový obřad. Pokud navíc svým přátelům naservírujete vynikající nápoj do hrnků s konvičkou, které jsou ve stejném designu a tvoří vkusnou čajovou soupravu, dodáte vašemu společně strávenému času zcela jiný rozměr.

Při výběru konvičky na čaj či kávu se kromě výběru materiálu a vzhledu zaměřte i na pohodlí. Obecně platí: čím jednodušší design, tím méně záhybů. A čím méně záhybů, tím snazší údržba. Při nalévání také oceníte, pokud bude ve víčku dírka a nedojde tak pokaždé k vytvoření nežádoucího podtlaku.

Aby konvička nepřetékala, měla by mít konec hubice přibližně ve stejné výšce, jako je výška konvičky. Vyhnete se tak nepříjemnému přetékání nápoje v oblasti pokličky, ale také vylití nápoje hubicí ještě dříve, než konvičku vůbec pořádně nakloníte.

Některé moderní konvičky (například konvice Hao) jsou vybaveny také sítkem pro sypaný čaj. Příprava a servírování horkého nápoje je pak mnohem pohodlnější. A pokud patříte k opravdovým fajnšmekrům, svou čajovou soupravu doplňte také o ohřívák na konvice. Váš nápoj tak zůstane příjemně teplý třeba i po celý večer.  

 

čaj

 

Tea for one – čajový set pro jednoho

Milujete chvíle, kdy máte čas jen sami pro sebe? Pak může být právě pro vás perfektní volbou speciální čajový set pro jednoho. Takzvaná souprava Tea for one je určena pro všechny, kdo chtějí vytvořit z pití čaje rituál a vědí, že hodnota kvalitního nápoje spočívá také v jeho servírování.

Souprava Tea for one je kombinace podšálku, hrníčku a konvičky, která tvoří dokonalý estetický celek. Více o servírování nápoje v čajovém setu pro jednoho se dočtete v článku Čajovou soupravou Tea for one potěšíte každou romantickou duši.

Podšálky, tácky a talíře

Hrnky prodávané samostatně, ale i v soupravách jsou někdy vybaveny podšálkem. Svou sadu však můžete doplnit také o dezertní talířek nebo podšálek ve stejném designu. Ten se může hodit i k servírování chutných dobrot, které k čaji připravíte. Zda ale talířek či podšálek skutečně použijete, či nikoliv, to je již čistě na vás.

Ve východních zemích se čaj tradičně servíruje v čajových soupravách na tzv. čajovém moři. Jde o praktický a estetický podnos, který se využívá zvláště v případech, kdy si host chce připravit čaj sám. Čajové moře může mít různý tvar a obvykle se skládá z hladiny a dna. Na hladině, která obsahuje otvory pro odtok vody, je rozloženo čajové náčiní. Dno je pak prostor pro zachycení použité vody. V našem e-shopu najdete čajové moře například u keramické čajové soupravy Zhong.

 

kjell

 

Příslušenství

A co dalšího by vaše sada měla obsahovat, aby pro vás byla přímo perfektní? Tak třeba lžičky, které budou svým designem a velikostí ladit ke zvolenému nádobí. Samostatnou kapitolou jsou pak čajová sítka. Ta mohou být svým tvarem a velikostí předurčena pro vložení do konkrétní konvičky či hrnku, nebo si můžete vybrat tzv. vajíčko (někdy i v kombinaci s podtáckem), které je univerzální pro louhování čaje prakticky v jakékoliv nádobě. V našem e-shopu najdete i zajímavá čajová sítka s nejrůznějšími přívěsky.

Správně servírovat čaj a kávu dokážete i vy

Také už se nemůžete dočkat, až si pořídíte nějakou tu perfektně vypadající soupravu pro servírování svého oblíbeného nápoje? Ať už patříte v přípravě vynikajících nápojů k začátečníkům či k ostříleným odborníkům, v našem e-shopu tasse.cz si rozhodně vyberete.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.